Osteochondrosis

Hungarian Veterinary Archive

Perthes-kór osteochondritis dissecans juvenilis coxae 2 Lájkok 2 Lájkolva Perthes-kór osteochondritis dissecans juvenilis coxae A Perthes-kór, a még növekedésben lévő combcsont femur csípőízülethez közelebbi végének epiphysisének a csontosodási zavara.

osteochondrosis kenőcsök az emberi ízületek fájdalmához

A vérellátási zavar következtében a combcsont fejének először a porc- majd a csontszerkezete fokozatosan felritkul, tönkremegy. Kezelés nélkül a gömb alakú combfej teljesen lelapul, deformálódik és maradandó csípőízületi osteochondrosis marad vissza, aminek később csípőízületi kopás coxarthrosis a következménye.

osteochondrosis torna izületi betegeknek

A betegség X gyakoribb fiúknál, éves kor körül kezdődik és általában egyoldali csípőt érint. Oka nem osteochondrosis tisztázott, de osteochondrosis állhatnak különböző porcfelszín gyulladások, sérülések, esetleges veleszületett fejlődési rendellenességek.

osteochondrosis ki kezeli az ingokat és ízületeket

Nem ritkán valamilyen felső légúti infekciót követve alakul ki a Perthes-kór. Jellegzetes tünetei: csípő- térd- combfájdalom, az érintett csípőízület extensiója nyújtásabefelé rotációja, abdukciója távolítása fájdalmas és korlátozott A tünetek osteochondrosis fokozatosan kezdődnek és osteochondrosis súlyosbodnak, néha megtévesztőek lehetnek, sőt átmenetileg megszűnhetnek, ami a szülőket elbizonytalanítja, tanácstalanná teszi.

osteochondrosis csípőízület polyarthritis fájdalma

Időnként sántít a gyerek, időnként nem, időnként fájdalmat érez a térdében nem a csípőjében! Ritkábban fordul elő, hogy a gyerek nem tud rálépni az érintett végtagjára.

A betegség korai felismerése és azonnali kezelése a gyógyulás szempontjából döntő fontosságú! A legfőbb cél a combfej deformitásának megelőzése, tartós tehermentesítéssel és speciális személyre osteochondrosis gyógytornával.

Gyanú esetén, röntgen AP és Lauenstein felvétellel lehet kimutatni az elváltozásokat.

osteochondrosis kenőcs vagy ízületi balzsam

Kezelés: Osteochondrosis kezelés: A betegség lezajlásának ideje év alatt a csípőízület tehermentesítése elsődleges szempont a csípőízületet tehermentesítő, abdukciót és berotációt biztosító járógéppel. Az érintett csípőízület mozgásának korlátozottságát, illetve a combizmok csökkentett igénybevétel miatti atróphiáját speciális ízületkímélő gyógytornával lehet megakadályozni.

Műtéti kezelés: a tehermentesítés idejét lerövidíti.

Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

Tekintettel arra, hogy a gyógyulás konzervatív úton igen hosszadalmas, mérlegelendő a varisalo-derotalo-osteotomia nevű műtét, ami a műtét után héttel szabad járást terhelést engedélyez. A jó funkció elérése érdekében a műtét utáni rehabilitáció, gyógytorna természetesen nagyon fontos.

A Pertes-kór lezajlása osteochondrosis a növekedés befejeztéig rendszeres évenkénti ortopédiai ellenőrzésre van szükség. Osteochondrosis csípőízület karbantartása, a coxarthrosis elkerülése miatt a csípőtornát nem javasolt abbahagyni.

osteochondrosis artrózishormon kezelés

Hasonlóanyagok